Agencija: Redex nema halal sertifikat

Bez autora
Aug 06 2012

Agencija za sertifikovanje halal kvaliteta danas je saopštila da nije imala nikakve kontakte s kompanijom Redex d.o.o Banovići, koja je za potrebe JU "Djeca Sarajeva" dostavila kokošije paštete za koje se kasnije utvrdilo da sadrže i svinjsko meso. Iz Agencije navode da navedena kompanija nije halal sertifikovana (ne nalazi se na listi halal sertifikovanih kompanija) te da ne posjeduje validan halal sertifikat, kao i da je izjava direktorke JU "Djeca Sarajeva" Mirjane Jovanović-Halilović da "Redex" ima taj sertifikat netačna. "Ovakom nepromišljenom izjavom narušava se dignitet i povjerenje potrošača prema halal sertifikatu. Na području BiH Agencija je jedina institucija ovlaštena za izdavanje sertifikata za halal kvalitetu i odobravanje upotrebe, označavanja, deklarisanja i iniciranja proizvoda kao halal. Takođe, Agencija za sertifikovanje halal kvaliteta je u nekoliko navrata potencirala problem javnih nabavki u institucijama kao što su studentski i starački domovi, vojska, bolnice, škole, obdaništa, fakulteti i slično, s ciljem zaštite prava svakog pojedinca da konzumira odgovarajuću hranu, a u ovom slučaju halal potrošača", kaže se u saopštenju Agencije za sertifikovanje halal kvaliteta.

Agencija: Redex nema halal sertifikatAgencija za sertifikovanje halal kvaliteta danas je saopštila da nije imala nikakve kontakte s kompanijom Redex d.o.o Banovići, koja je za potrebe JU "Djeca Sarajeva" dostavila kokošije paštete za koje se kasnije utvrdilo da sadrže i svinjsko meso.

Iz Agencije navode da navedena kompanija nije halal sertifikovana (ne nalazi se na listi halal sertifikovanih kompanija) te da ne posjeduje validan halal sertifikat, kao i da je izjava direktorke JU "Djeca Sarajeva" Mirjane Jovanović-Halilović da "Redex" ima taj sertifikat netačna.

"Ovakom nepromišljenom izjavom narušava se dignitet i povjerenje potrošača prema halal sertifikatu. Na području BiH Agencija je jedina institucija ovlaštena za izdavanje sertifikata za halal kvalitetu i odobravanje upotrebe, označavanja, deklarisanja i iniciranja proizvoda kao halal. Takođe, Agencija za sertifikovanje halal kvaliteta je u nekoliko navrata potencirala problem javnih nabavki u institucijama kao što su studentski i starački domovi, vojska, bolnice, škole, obdaništa, fakulteti i slično, s ciljem zaštite prava svakog pojedinca da konzumira odgovarajuću hranu, a u ovom slučaju halal potrošača", kaže se u saopštenju Agencije za sertifikovanje halal kvaliteta.

S tim u vezi, Agencija izražava spremnost da pomogne i da podršku svim zainteresovanim stranama kako bi se ispunile i zadovoljile potrebe i zahtjevi halal potrošača.

Na osnovu Zakona o hrani i pravilnika o Deklarisanju prehrambenih proizvoda u BiH, da bi proizvod mogao nositi oznaku "halal", kako ističu iz Agencije, mora biti u skladu sa zahtjevima i odredbama Halal standarda BAS 1049:2010. Bilo kakvo drugo samoinicijativno isticanje oznake "halal", kao i upotrebu samog termina "halal", predstavlja grubo kršenje zakona i obmanu krajnjih potrošača.

Agencija za sertifikovanje halal kvaliteta, takođe, poziva nadležene državne institucije da poduzmu odgovarajuće korake u navedenom slučaju, te da onemoguće nastanak sličnih situacija u budućnosti.

U pilećim paštetama "Koko", proizvedenim u Rusiji, koje su nabavljene za potrebe Javne ustanove "Djeca Sarajeva", nalazi se i 10 odsto svinjetine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik